Kustvägen Stockholm-Sagres. 600 mil på cykel…

Publicerad 17 april 2015 av Lars Bülow under Blogg

Lars B

Den 12 april, när mina branschkollegor byggde montrar på möbelmässan i Milano, startade jag en resa på cykel från Värmdö i Stockholms skärgård till ”världens ände” – fyren Cabo de Sao Vicente på Portugals sydvästra spets. Efter 40 år som formgivare, designentreprenör och företagsledare, varav de senaste tre åren på Lammhults, vill jag ge mig själv ett break inför kommande utmaningar i arbetslivet. Att nollställa räkneverket och tänka ostörda tankar ska ge nya perspektiv och ny energi. 600 mil ensam på cykel är ett tufft projekt, fysiskt såväl som psykiskt. Jag har respekt för detta men tar mig an uppgiften med stor beslutsamhet. Planen är tio mil om dagen, sex dagar i veckan. Jag räknar med att se fyrens ljus senast midsommardagen 20 juni. Där väntar familjen för två veckors semester i Monte Godo. Vad som händer därefter är idag ett oskrivet vitt papper…

Cabo_do_Sao_Vicente

Inspirationen till mitt projekt kommer från äventyraren Renata Chlumska, som bland många strapatser paddlat kajak runt USA´s kust, ensam. Renata höll en oförglömlig föreläsning för alla medarbetare på Lammhults för ett drygt år sedan. Det hon berättade berörde och inspirerade mig starkt. Jag bestämde mig där och då. När jag lämnar VD-uppdraget ska jag utmana mig själv med ett ”Renata-projekt”, med mina egna förutsättningar. Nu är det dags! Det blev Europa, det blev kust, det blev cykel…

Det är ett privilegium att kunna göra denna hälsoresa. För att bidra också till andras hälsa skänker jag 50 kronor per avverkad mil till organisationen Läkare Utan Gränser och deras viktiga arbete med att bekämpa ohälsa och fattigdom i Världen.

Jag vill uppmana dig som följer min blogg att bidra till min insamling via länken nedan.

https://www.betternow.org/se/cykel-stockholm-sagres-for-lakare-utan-granser

Min resa har nu pågått i en vecka, med övernattning i Nyköping, Söderköping, Västervik, Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona och just nu i Kristianstad. Jag har kämpat i stark blåst, dagsregn, hagelskurar, kyla och sol. Genom jordbruksbygd, öppna vidder, skogar och karga kustlandskap. Jag har ont lite varstans, som sig bör, men är vid gott mod och ser fram emot att ta mig an Österlen i morgon. Nästa blogginlägg kommer söndagen den 26 april, förhoppningsvis från Danmark eller rent av Tyskland…

V16 i siffror. 697 km, 64 cykeltim (inklusive pausar). 3.485:- till Läkare Utan Gränser

Lars Bülow
Arkitekt MSA, Designer MSD

lakare_utan_granser

Det vita papprets möjligheter

Publicerad 23 mars 2015 av Lars Bülow under Blogg

”Att se det vita papprets möjligheter” är ett favorituttryck hos en god kollega. Att inte låsa fast sig i positioner utan hålla tankebanorna öppna för stimulans och i tanken våga testa det hittills oprövade.

När jag inom kort lämnar min tjänst som CEO för Lammhults Möbel AB, liksom mina övriga uppdrag inom Lammhults Design Group är tanken på det vita pappret starkt närvarande. Under en time out på tre månader ska jag nollställa det inre räkneverket, rensa huvudet och möjligen försöka avgifta mig från min arbetsnarkomani. Det sker inom ramen för en tuff fysisk och psykisk utmaning, som jag ska återkomma till i min nästa blogspot.

Vid 62 års ålder kan jag se tillbaka på drygt 40 års arbete inom design- och inredningsbranschen. Den passion för design och företagande som jag delar med min hustru och kollega Kersti Sandin Bülow finns dokumenterad i trilogin S+B Inredningsarkitekter, Möbelformgivare och Designentreprenörer (Bokförlaget Arena). Böckerna ger inblickar i olika faser av kreativt arbete, likväl som i en bransch och ett samhälle i stark utveckling.

För mig är det personliga ledarskapet ett fascinerande verktyg. Det har varit ett privilegium att under ett par decennier få bygga, leda och utveckla några av Skandinaviens främsta designvarumärken; Materia, Skandiform, NC och senast Lammhults. Jag sänder en tanke till alla fantastiska medarbetare jag mött i dessa organisationer. Att få se människor utvecklas och växa med sitt ansvar har varit en stark drivkraft under hela mitt liv som företagsledare. Det är fascinerande vad en väl sammansatt och entusiastisk ledningsgrupp kan åstadkomma i ett företag när rätta förutsättningar ges.

Jag ser inte detta arbete som avlutat, min passion ska inte övergå i pension… Det avslut jag gör, den paus jag tar kommer förhoppningsvis leda fram till klarhet kring hur resterande år inom arbetslivet ska gestaltas för att ge största möjliga stimulans och göra största möjliga skillnad. Hur det vita pappret ska fyllas blir en utmaning jag tar mig an med stor entusiasm och lika stor ödmjukhet.

Om du vill ta del av den processen är du välkommen att följa min blog.

Lars Bülow
Arkitekt MSA, Designer MSD