Vecka 17. Skåne – Danmark – Tyskland

Publicerad 26 april 2015 av Lars Bülow under Blogg

Startar från Kristianstad i det som ser ut att bli resans första behagliga dag, väder-mässigt. Jag tar vägen mot Åhus för turen runt den skånska kusten. Österlen möter med fågelsång och starka dofter från vårbruket. Bokskogen håller på att slå ut i sin skira grönska. Det är fantastiskt vackert!                                                                                   Jag kommer att tänka på de år jag vistats i dessa bygder, från och till. Först Kerstis och mitt arbete som designers för Akuma i Tyringe och Skandiform i Vinslöv. Vi talar 80-tal. Därefter min återkomst till Skandiform som dess VD mellan åren 2007 och 2011- en mycket positiv tid. Jag tänker sedan på syskonen Lindau och deras Blå Station, som tillhör det mest intressanta i den bransch jag nu lämnat. Under några år runt sekelskiftet hade vårt företag Materia ett givande exportsamarbete med Blå Station och tre andra designvarumärken. Vi kallade oss Signs of Sweden. Jag tänker också på Ateljé Lyktan och Anders Pehrsons tidiga design management. Och förstås på anrika Gärsnäs, som sedan några år gör ett starkt och framgångsrikt förändringsarbete. Allt detta i Skåne!

Vårbruket på Österlen i full gång

Vårbruket på Österlen i full gång

Brösarps backar

Brösarps backar

Standen i Vitemölla med doft av tång

Stranden i Vitemölla med doft av tång

Ekipaget framför fruktodlingar i Simrishamn

Ekipaget framför fruktodlingar i Simrishamn

 

I Brösarps backar tar naturen över tankarna igen. Jag kör ner till stranden i Vitemölla för att känna doften av tång. Fortsätter vägen förbi det vackra Badhotellet till Kivik och äter laxlunch på Buhres. Passerar rader av fruktodlingar vars träd ännu inte slagit ut. Denna första dag går sedan via Simrishamn och slutar i Ystad, Sveriges sydligaste stad. Jag tar in på det lilla och personliga hotellet Sekelgården. Vandrar runt i stan och konstaterar att jag nog aldrig varit här förut. Förstår att Ystad en gång haft stor betydelse. Det märks inte minst på byggnader som saluhall och teater. Det blir pizza och rödvin, därefter sängen.

Tisdag. Tar sats i Ystad och följer sydkusten via Smygehuk. Vädret är fortsatt soligt med milda vindar. Efter Trelleborg kommer by efter by, stora landegendomar och tätt mellan kyrkor. Snart ser jag siluetten av Öresundsbron i fjärran. Målet för dagen är København via Hyllie. Det är enkelt att ta med cykel på Öresundstågen, visar det sig. Når Danmark sen eftermiddag och tar ut en ”bonusnatt” på Comfort Hotel Væsterbro. Firar att jag nu avverkat 90,3 mil svensk kust i mestadels hårt väder. Det blir smørrebrød, Tuborg och en Gammeldansk… Inga andra utsvävningar, har inga sömnsvårigheter denna natt heller.

På väg nr 9 mellan Ystad och Trelleborg

På väg nr 9 mellan Ystad och Trelleborg

Hyllies tivoliarkitektur- en stark kontrast

Hyllies tivoliarkitektur- en stark kontrast

 

Onsdag. Det blir en något sen start eftersom jag gärna vill besöka Danska Cyklisters Riksförbund för att köpa cykelkartor och kanske få lite praktiska tips inför resan genom landet. Cykelvägarna är utmärka i dubbel bemärkelse. I bra skick, lätta att hitta och väl markerade. Jag tar vägen runt vackra Køge-Bugten men övergår sedan till 151:an och raka spåret till Vordingborg, som är dagens mål. Har inte bokat säng i förväg denna natt och det visar sig att jag har sagolik tur. Det finns bara ett hotell i stan, vilket alla jag frågar påstår är stängt. Men Hotel Valdemar tar ändå hand om mig och min cykel. Jag äter en sen pepparbiff på Restaurant Hugo och stupar i säng efter dagens 10 mil.

Så är jag plötsligt på den danska landsbygden...

Så är jag plötsligt på den danska landsbygden…

Danska cykelstig genom nyutslagen bokskog

Dansk cykelstig genom nyutslagen bokskog

 

Torsdagen visar sig bli betydligt tuffare. Mitt mål är att lämna Danmark och slå läger på andra sidan Fehmarnbelt. Så blir det också men de dryga 6 milen till Rødbyhavn blir en hård strapats. I uppehållsväder visserligen, men med en extremt hård sydlig vind. Full-packade cykelväskor blir bra vindfång. Det rullar inte av sig själv ens i nedförslut. Väl i Rødby är jag enda cyklisten på färjan till Puttgarden och får trängas med den tyngre fordonsparken. På tyska sidan blåser det lika friskt, här trängs vindkraftverken på rad. Resan genom Danmark blev 16,2 mil. Efter ytterligare fyra mil når jag fram till ”Hotel Zum Grünen Jäger” i Gremersdorf norr om Lübeck. Dusch och civila kläder. Därefter en Schnitzel Wiener Art, ein Bier und ein Jägermeister. Så är ännu en äventyrsdag till ända.

S

Stark vind över Falster och Guldborgsund

T

Ein Bier und ein Jägermeister

 

Ensamheten tär. Själva syftet med resan tycks fungera. Tid att rensa huvudet och tänka ostörda tankar har jag en masse. Det krävs också mycket planering inför kommande dag. Kroppens slitage och skador ska skötas, vägval ska göras, utrustningen ska ses över, kläder tvättas osv. Jag är fullt sysselsatt, men jag saknar min familj. Har länge vecko-pendlat till olika uppdrag, men har mestadels varit hemma under helger. Nu dröjer det 10 veckor innan jag återser mina kära. Det känns bitvis tungt, men varje dag är en dag närmare målet! Och jag glömmer inte att detta är en självvald nomadisk eremittillvaro.

Fredag- ett stort misstag. I min utrustning ingår en GPS-navigator. Den är laddad med cykelkartor. När jag kör från Gremersdorf bestämmer jag mig för att helt följa navigatorns anvisningar. Jag sätter Hamburg som dagens etapp och tror att jag ska nå dit i tid för att hitta logi för natten. Jag passerar by efter by, den ena lika tyskt välordnad som den andra och riktningarna växlar som en vindflöjel. Efter åtta cykeltimmar konstaterar jag att jag visserligen rör mig i rätt riktning, men att det går alldeles för sakta. Jag hamnar i den fina gamla medeltidsstaden Bad Segeberg och köper där en karta över norra Tyskland, i rätt skala. Bestämmer mig för att bli analog igen och tar ut den fortsatta kursen mot Holland. Tar för övrigt in på Central Gasthof för natten för en fräsch start på lördag morgon.

S

Äldsta byggnaden i Bad Segeberg- från 1500-talet

S

Krog och bageri i åldrande arkitektonisk skönhet

 

Lördag. Det går utmärkt att cykla på större (eller medelstora) vägar i detta land. De flesta har avskilda cykelbanor bredvid. Genom byar hänvisas man till breda trottoarer. Det är dock mycket vägskador. Utrustning skakar sönder. Lördagens 9 mil avverkas i regn. Det går det också, med rätt skyddsutrustning. Att hålla händer och fötter torra och varma bedömer jag som mest väsentligt grundad på praktisk erfarenhet från mina två första cykelveckor. Kroppen värker nu lite varstans men det är helt i sin ordning och är inget jag beklagar mig över.

S

Det är säsong för tysk sparris just nu…

S

& det är alltid säsong för tyska charkuterier

 

Söndagsvila i Glückstadt an der Elbe. Härifrån tar jag färjan över den 6 km breda floden på måndag morgon och fortsätter i riktning Bremerhaven. Nästa inlägg bör komma från cykellandet Holland, nästa söndag, den 3 maj. Då har ni firat både Valborg och 1a maj!

Efter 2 veckor: 127 mil, 112 Cykeltimmar. 6.350 kronor till Läkare Utan Gränser.         Vill du också ge bidra till min insamling? Gå in via länken nedan.       

https://www.betternow.org/se/cykel-stockholm-sagres-for-lakare-utan-granser

Lars Bülow                                                                                                                     Arkitekt MSA, Designer MSD