Cykelvecka Nr.3 Tyskland- Holland
Den tredje veckan, 27 april – 3 maj, bjöd på minst sagt omväxlande väder. Jag har cyklat i allt från hysterisk motvind, ösregn till vindstilla och strålande sol. Förutsättningarna växlar därefter. Ibland känns 8 mil som en oöverstiglig etapp, ibland blir 12 mil a walk in the park. Jag antar att det är det som är spänningen med att vara utlämnad åt naturen. Hur som helst håller jag planerat tempo. Har tillryggalagt 190 mil nu. 15 km per timma i snitt under effektiv cykling, 12 med pausar, sigh seeing och kartläsning. Denna veckas vilodag tillbringar jag i den gamla fina handelsstaden Delft i södra Holland. Jag försöker styra planeringen så att jag får tillgång till lite kultur på söndagar. Under cykeldagar ligger fokus växelvis på prestation och kontemplation. Huvudrensningen börjar fungera. Har ingen musik med och heller inga ljudböcker. Jag är helt utlämnad åt mina egna tankar. Försöker värdera vad som är viktigt i livet och vad som är mindre viktigt.
Två saker förknippar jag med Delft. Konstnären Johannes Vermeer (1632-1675) och ”the Delft Blue”, det blå-vita porslinet som hämtades hem från Kina en gång och utvecklades vidare av stadens hantverkare. Nu finns tre verkstäder kvar som för traditionen vidare, men de känns mer som souvenirbutiker än som levande traditionsbärare. Men vad kan vara förmer än Vermeer? På centret som bär hans namn finns information om hans liv och de 50-tal verk han målade. Det milda ljusets mästare ägnade sig inte åt massproduktion som många andra konstnärer i hans generation. Där målade mästarna ansikten och händer, gesällerna fick fylla i resten. En mecenat köpte halva Vermeers produktion. Idag finns bara sju originalverk kvar i Holland- inget i Delft.
Annan kultur. Jag hamnar också helt oplanerat på en söndagskonsert i stan. Tissle Town- en ung rock-popgrupp drar några låtar i en hotellfoajé jag råkar passera. Jag konstaterar att det låter bra, äkta känsla och mycket energi.
Måndag 27 april. Jag startar från tyska staden Glückstadt, där jag tillbringat söndagen i regn och rusk. Tar färjan över Elbe och siktar på Bremerhaven för att försöka ta mig över nästa stora flod, Weser under samma dag. Bra cykling trots kyla. Orter som Bremervörde och Bevenstadt passeras. Ute på tyska landsbygden kan man hitta ett ”hål i väggen” där man kan få en hemlagad Kartoffelsalat mit Bockwurst för €3. Separata cykelbanor utmed de större vägarna ökar säkerheten. Jag når fram till hamnstaden Brake, där jag övernattar på ett ödsligt vandrarhem.
Tisdag 28 april. Jag konstaterar att 25% av resans cykeldagar redan är avverkade. Det har gått snabbt, det flyter på bra. Baken härdas- såren läker. Det blir en fin etapp till staden Oldenburg. Får lite svårt att hitta 401:an för fortsatt färd mot holländska gränsen. Som från ingenstans börjar det regna häftigt och regnet fortsätter under resten av dagen. Jag följer Küstenkanal, säkert en vacker sträcka i bättre väder. Tar logi i slusstaden Dörpen, fortfarande i Tyskland men nära gränsen nu.
Onsdag 29 april. Startar tidigt som vanligt och passerar gränsen till Holland kl 09:30 prick. Tar en närmare titt på den gamla fästningen Bourtange. En mycket välbevarad turistattraktion, överdrivet pittoresk enligt min åsikt. Målet för dagen är Groningen och dit kommer jag också så småningom, i regn. Får praktiskt erfara att trafikreglerna i Holland är mer restriktiva än i Tyskland. Här är trafiken åtskild och man får absolut inte cykla på större vägar. Jag försökte mig på en short cut och blev haffad av polis. Cykelvägar har en helt egen skyltning, men det gäller att vara observant. Ibland försvinner skyltningen och plötsligt har du ingen aning om var du är. Jag garderar mig med GPS och karta och frågar ofta efter vägen.
Torsdag 30 april- Valborgsmässoafton. En helt vanlig dag för mig. Riktning västerut mot Leeuwarden. Målet för dagen är den lilla staden Franeker, nära havet. Det visar sig vara ett tufft satt mål. Regnet upphör snart, men vinden tilltar kraftigt i stället. Jag kämpar i motvind utmed breda kanaler och vida slätter, utan någon skyddande vegetation. Det känns som att ta sig genom väggar stundtals. Funderar på hur det ska bli nästa dag, då jag ska cykla på vallen över Nordsjön. Kommer till sist fram till Franeker vid sex-tiden och belönas med resans hittills bästa rum, med kanalterass. Därefter en Valborgsmässomiddag i trött ensamhet.
Fredag 1 maj. Inget demonstrerande på arbetarrörelsens dag. Fortsatt arbete gäller. I motsats till torsdagen blir fredagen en bra dag med måttliga vindar och paus från regn. Jag avverkar den 30 km spikraka vägen över Nordsjön i bra fart och utan problem. Känns mäktigt att återse detta byggnadsverk från 1927-33 som skyddar mot översvämningar och bildar den stora sötvattensjön- Ijsselmeer. Jag fortsätter mot Alkmaar och Langedijk där jag har bokat mig för kvällen.
Lördag 2 maj. En fantastisk dag med dryga 12 mil på sadeln. Första riktigt soliga dagen efter Skåne. Tar vägen via Alkmaar till Haarlem och sedan den vackra kustvägen till Den Haag. Därefter följer jag en av de många kanalerna till Delft. I detta vackra lördagsväder är det mycket trafik på cykelvägarna. Holländarna är ett cykelälskande folk som lär trampa 90 mil per person och år. Ingen använder hjälm! Inte ens småbarn i barnsadel. Undantaget som bekräftar regeln är alla träningscyklister jag möter- nåja, jag passeras av en och annan också… Här ingår strömlinjeformad hjälm och insektsglasögon i själva imagen. Under dagen färdas jag utmed mängder av stora fält med blommande tulpaner och hyacinter. Det doftar blomsterhandel hela vägen…
EFTER 3 VECKOR: TOTALT 190 MIL UNDER 161 TIM. 9.480 KRONOR TILL LÄKARE UTAN GRÄNSER
Vill du bidra till min insamling? Gå in via länken nedan.
https://www.betternow.org/se/cykel-stockholm-sagres-for-lakare-utan-granser
Nästa blogginlägg planeras till söndag den 10 maj. Sannolikt från Frankrike
Lars Bülow Arkitekt MSA, Designer MSD